ABD helikopterini Wagner düşürdü

Suriye ve Irak''ta vesayet savaşı asalet savaşına dönüşüyor. ABD''nin kurduğu PYD/PKK uzantılı SDG yapısı ile Rusların Wagner grubu Suriye''nin petrol bölgelerini ele geçirmek için kıyasıya mücadeleye girdi. ABD helikopterinin Rus Wagner birliklerini durdurmak üzere havalandığı, Ruslara müdahale etmeden önce düştüğü belirtiliyor.

İsmail Zelvi / İSTANBUL

Suriye'de yürütülen vekalet savaşlarında ülkeler arası savaşa dönüşüyor. Düşürülen Rus uçaklarından ABD'yi sorumlu tutan Ruslar Wagner ekibiyle ABD helikopterini düşürdü.

Suriye'nin zenginliklerini sömürmek için başlatılan vesayet savaşında ABD ve Rusya karşı karşıya geldi. İran destekli Şii Milisler ile Rus Wagner gruplarının desteklediği Rejim askerlerinin Deyrezzor'daki petrol alanlarını ele geçirme çabaları ABD'liler ile Ruslar arasında şiddetli çatışmaların fitilini ateşledi.

'ABD Helikopterini Wagnerler düşürdü'

ABD'li yetkililer, Perşembe günü Batı Irak'ta Qaim kenti yakınlarında bir Amerikan askeri helikopterinin düştüğünü ve içinde bulunan yedi askerden kurtulan olmadığını açıkladı. Irak Suriye sınırında düşen helikopterin Rus Wagner grubuna müdahele etmek için havalandığı Askeri üsden ayrılmadan düştüğü belirtiliyor. ABD'li yetkililer uçağın düşmesinde herhangi bir dış etkene rastlanmadığını açıkladılar.

'Wagner Grubu kimin adına savaşıyor'

Wagner Grubu Suriye ve Ukrayna'da savaşmak için Ruslar tarafından kurulan gönüllü birlik olarak biliniyor. Bu grupta bin ile 3 bin arasında paralı asker bulunuyor. ABD'nin yaptırım listesinde bulunan emekli yarbay Dmitriy Utkin tarafından kuruldu. Grup üyeleri her türlü arazi koşulunda her türlü silahı kullanabilecek şekilde yetiştirilmiş, sabotaj baskın eğitimi aldı. Rus subaylarından çok daha fazla maaş alan Wagnerler 1.400 ile 4.500 dolar arasında para alıyorlar.

7 Şubat 2018 tarihinde ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Deyr ez Zor'da düzenlendiği hava saldırılarında yüzlerce Wagner Grubu askerinin hayatını kaybetmişti. Rusya, Suriye'de düşürülene askeri uçaklarıyla ilgili, uçaksavar füzelerini veren ülkeleri sorumlu tutacağını açıklamıştı.

'ABD, PKK şemsiyesi kullanıyor'

Suriye'deki vesayet savaşında ABD ise PKK'nın kontrolünde olan SDG'ye bağlı tamamı batılı terörist savaşçılardan oluşan Rojova Aslanlarını kullanıyor. Rakka ve Deyrezzor'da petrol bölgelerindeki bu grupların eğitimi, silah ve teçhizatı ABD bütçesinden karşılanıyor.

Suriye topraklarının yüzde 55'ini Rusya ve İran destekli Esed rejimi, yüzde 25'ini ABD destekli YPG teröristleri, yüzde 15-20'lik kısmını ise Türkiye destekli ÖSO birlikleri kontrol ediyor. Afrin'de büyük bir başarı kazanan Türk destekli ÖSO birlikleri Münbiç, Rakka ve Deyr ez-Zor'un da PKK'dan temizlenmesini istiyor.