ABD destek bulamadı

ABD’nin İran’ı çevrelemek adına Müslüman ülkelere baskı yaptığına vurgu yapan Ortadoğu uzmanları, Körfez ülkelerinin ABD’nin beklentilerine cevap vermediğini dile getirdi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Son günlerde ABD’nin tahrikleriyle Körfez’de sular kaynama noktasında geldi. ABD’nin bölgedeki müttefiki Körfez ülkelerini baskı altına alarak, İran’a bir müdahaleyle Ortadoğu’da yeni bir kaos çıkarmanın planlarını yapıyor. Bölgedeki krizi Milat’a değerlendiren uzmanlar, ABD’nin hedeflerine ulaşamayacağını belirtti.

İran’ın son kırk yılda yaşanan demografik ve sosyolojik gelişmelerle bir dönüşüm içerisinde olduğunu söyleyen İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Uzmanı Mehmet Koç, ABD ve İsrail’in baskılarının bu süreci baltaladığını söyledi. Koç, Türkiye’nin İran’a bir müdahaleye karşı çıktığına da vurgu yaparak bunun iki ülke arasındaki ilişkileri ilerlettiğini dile getirdi.

ABD, İran’ın dönüşmesini istemiyor

İran’ın son 20 yılda büyük bir dönüşüm yaşadığını kaydeden Koç, “Sosyal ve kültürel alanlarda bir hayli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler ve dönüşümlerin muhakkak siyasi ayağı da olmak zorunda. Aksi takdirde devlet-millet çatışması ile sonuçlanabilir. Dolayısıyla devlet erkanı da bu durumun farkında. Açılımlar için sadece zaman meseli söz konusudur. Ancak herhangi bir dış müdahale tüm bu süreçleri baltalayacaktır” diye vurguladı.

ABD hedeflere ulaşamayacak

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Araştırmacısı Abdullah Erboğa, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerinin İran’a yönelik ambargoların tekrar başlamasından memnun olduğunun altını çizdi. Erboğa, “Son dönemde ABD Başkanı Donald Trump’ın plansız yürüyen Ortadoğu siyaseti ve Körfez ülkelerinin ABD’nin beklentilerine cevap vermemesi İran’ın sınırlandırılması hedefine dair soru işaretleri oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.