İran'ın İsrail'e düzenlediği 200 balistik füzeli saldırısının ardından ABD ve İsrail'in İran'a vereceği cevap gündemdeki yerini koruyor. Uzmanlar, büyük çaplı bir savaş çıkmayacağı yönünde görüş birliğine varırken, İran'daki nükleer tesislere ve önemli askeri hedeflere saldırılar yapılabileceğini belirtiyor.
Bu kapsamda ABD'nin en önemli medya kuruluşlarından biri olan Financial Times, "İsrail, İran'ın nükleer tesislerini tek başına yok edebilir mi?" sorusunun cevabını aradı. Yapılan analizde İsrail'in ABD desteği olmadan İran'ın nükleer hedeflerini vuramayacağı ifade edilirken, bu sonucun nedenleri sıralandı.
İsrail hava kuvvetlerinde o kapasite yokFinancial Times'ın haberine göre ABD'li analistler ABD desteği olmadan İsrail'in İran'a yapacağı saldırının çok riskli olduğunu belirtiyor. İsrail hava kuvvetlerinin bu saldırıyı tek başına yapacak kapasiteye sahip olmadığının altının çizildiği haberde, birinci ana neden olarak 'mesafe' gösteriliyor. İsrail'le İran'ın arasındaki mesafenin bin milden fazla olduğu ve İsrail'in İran'a ulaşmak için Suudi Arabistan, Ürdün, Irak, Suriye ve potansiyel olarak Türkiye'nin hava sahasını geçmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Yakıt ikmaliİsrail'in tek başına operasyon düzenleyememesindeki ikinci neden olarak ise yakıt ikmali konusu olduğu belirtiliyor. ABD Kongre Araştırma Servisi'nin bir raporuna göre, hedeflere uçup geri dönmek İsrail'in tüm hava yakıt ikmal kapasitesini tüketecek ve hata için çok az veya hiç pay bırakmayacak.
İran hava savunmasıİsrail'in İran'a tek başına saldıramamasındaki üçüncü neden olarak İran hava savunma sistemleri gösterildi. İsrail'in hedef alabileceği İran nükleer tesislerinin hava savunma sistemleri tarafından çok sıkı şekilde korunduğu ifade edildi. İsrail'in zarar verecek saldırılar düzenlemesi için en az 100 uçaklık bir filo ile saldırması gerektiği yazılan haberde, bu 340 savaş uçağı bulunan İsrail'in hava kuvvetlerinin üçte birine geldiği söylendi.
İran nükleer tesisleri yer altında yer alıyorİran'ın Natanz'da bulunan nükleer tesisinin yerin metrelerde altında aldığı, Fordow'da bulunan ikinci nükleer tesisin ise bir dağın içine kazıldığı belirtilen haberde, bu tesislerin yok edilmesi için betonarmeyi delebilen bombaların kullanılması gerektiğine dikkat çekildi.
Bu tesisi yok edebilecek silaha ilişkin de araştırma yapan Financial Times, bunu GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) bombası ile yapılabileceğine işaret etti. Bu bombanın 60 metrelik toprağı delebildiği belirtildi.
Haberde İsrail'de bu bombalardan bulunmadığı, olsa bile bu bombaların F-15, F-16 ve F-35 savaş uçakları ile atılamayacağı, bu bombaların B-2 Spirit gibi bombardırman uçaklarıyla atılabileceğinin altı çizildi.