Avrupa'dan gelen mallara ek gümrük vergisi getirerek AB ile ticaret savaşı başlatan, G7 Zirvesi'nde toplantıyı kilitleyip sonuç bildirisini imzalamayan, İran'la 2015'te Batılı müttefikleriyle ortak bir şekilde yaptığı nükleer anlaşmadan ülkesini çeken ABD Başkanı Donald Trump, Atlantik cephesini sarsacak adımlar atmaya devam ediyor. AB ülkelerinin NATO bütçesine gerekli katkıyı sunmadığını savunan Trump'ın, şimdi de Almanya'daki 35 bin askerini çekeceği bildirildi.
POLONYA'YA TAŞINIYOR
Amerikan Washington Post (WP) gazetesinin haberine göre, Trump'ın konuyu dile getirmesi üzerine ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Almanya'da konuşlanmış Amerikan askerlerinin çekilmesi yönündeki seçenekleri değerlendirmeye başladı. Gazeteye konuşan kaynaklar, çekilmesi planlanan 35 bin kadar askerin ABD ya da Polonya'ya taşınması seçeneğinin masaya yatırıldığını ve masrafların değerlendirdiğini kaydetti.
WP'ye bilgi veren kaynaklar, kararın Pentagon tarafından savunulduğunu fakat Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Almanya'dan çekilmeye karşı olduğunu ifade etti. Konu hakkında açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Eric Pahon'ın "Bu yeni bir şey değil. Almanya Avrupa'daki en büyük ABD gücünü barındırıyor. Atlantik ittifakına tamamen bağlıyız" derken, Batılı yetkililer ise 11-12 Temmuz'da Brüksel'de düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi Trump'ın bir müzakere taktiği olarak böyle bir yem ortaya attığı değerlendirmesinde bulundu.
'BATI'DAN KOPTUK' İSTİFASI
Öte yandan ABD'nin Atlantik cephesinden uzaklaşması Trump yönetimi içerisinde de tepkiyle karşılandı. Amerikan Foreign Policy dergisi, Washington'ın AB politikası konusunda anlaşmazlığa düşen ABD'nin Estonya Büyükelçisi James Melville'in istifa edeceğini bildirdi. Deneyimli diplomatın sosyal medya üzerinden arkadaşlarına gönderdiği özel mesaja yer veren dergi, Melville'in "Başkan'ın 'AB'nin ABD'den faydalanmak için tuzak kurduğu' ya da 'NATO, NAFTA kadar kötü' açıklamaları benim gitme zamanımın geldiğini kanıtlıyor" dediğini aktardı.
1945'ten sonra Berlin'i terk ediyorlar
Donald Trump'ın 35 bin Amerikan askerini Almanya'dan çekme kararı, Atlantik ittifakının çöküşünün teyit edilmesi anlamına geliyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası Berlin'in taksimiyle Almanya'ya yerleşen Amerikan askerleri, Batı hakimiyetine odaklı dünya düzeninin sigortası konumundaydı. NATO'nun anlamını yitirdiğini düşünen Trump, ittifakın devamı için, sık sık başta Almanya olmak üzere Avrupalı müttefiklerine savunma harcamalarını yükseltmeleri konusunda telkinde bulunuyordu.
Almanlar eski güzel günlerini arıyor
Almanya'da haftalık olarak yayımlanan siyasi dergi Der Spiegel, Berlin'in dünya düzeninde gerileyen durumunu kapağa taşıdı. "Futbol, siyaset, ekonomi: Bir zamanlar güçlü bir ülke vardı" manşetiyle çıkan Spiegel, kapak fotoğrafı olarak da Alman bayrağının renklerinin eriyerek dağıldığı bir tasarımı kullandı. Derginin iç sayfalarında yer alan kapak konusuna ilişkin yazılarda, son dünya şampiyonu Alman futbol milli takımının 2018 Dünya Kupası'nda ilk turda elenmesinden yola çıkarak Berlin'in çöküş sarmalına girildiği ifade edildi.
'Çok kutuplu yeni düzeni kabullenin'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, çok kutuplu yeni bir dünya düzeninin ortaya çıkmakta olduğunu belirterek "Şu anda Batı sonrası dünya düzeninde olduğumuzu düşünüyorum. Bunun tarihi bir devir olduğunu söyleyebiliriz" dedi. İngiliz Channel 4 televizyonuna konuşan Lavrov, Batı'nın çok kutuplu yeni düzenin şekillenmesinin önüne geçemeyeceğini vurgulayarak "Kolektif Batı'nın 500 yıllık hegemonyasından sonra ekonomik, finansal ve siyasal olarak yeni güç noktaları olduğu gerçeğine uyum sağlamak çok kolay değil" ifadelerini kullandı. Yeni güç noktalarının Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler olduğunu kaydeden Rus Bakan, "AB'nin, ABD'ye bağımlı kalmak ile kendi kendine yeten bir topluluk haline gelmek arasında bir seçim yapması gerekiyor" diye konuştu.