91 yaşındaki hastaya görme yetisini yeniden kazandı

İngiltere'de gerçekleştirilen ilk yapay kornea nakli, 91 yaşındaki Cecil Farley'in görme yetisini yeniden kazanmasını sağladı.

Haber: Marina Mussa

İngiltere'nin güneydoğusundaki Surrey bölgesinde yaşayan 91 yaşındaki Cecil Farley, 15 yıl boyunca sağ gözünde sorun yaşadı ve sonunda görme yetisini kaybetti. İnsan korneasıyla yapılan önceki ameliyat başarısız oldu ve doktorlar bir sonraki girişimin de risk taşıdığı konusunda uyardılar.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi'nden (NHS) bazı doktorlar, şubat ayında Farley'in gözüne yapay kornea implantı yerleştirerek görme yetisini geri kazandırdı. Bu operasyonla Farley, İngiltere'de yapay kornea nakli yapılan ilk kişi oldu.

Farley, basına yaptığı açıklamada, "63 yıllık evliliğimizin ardından eşimi hala görebiliyorum, normal hayatımıza devam edebiliyoruz ve hayatı olabildiğince dolu dolu yaşayabiliyoruz." dedi. Görme kaybının ne kadar "zayıflatıcı" olduğunu ancak başa gelince anlayabildiğini belirten Farley, saat tamir etmek gibi işlerle uğraşmak istediğini, ancak şu anda 83 yaşındaki eşiyle zaman geçirmekten memnun olduğunu ifade etti.

Yapay implant insan korneası ile aynı maliyete sahip

Operasyonu gerçekleştiren danışman göz doktoru Thomas Poole, yapay implantın insan korneası ile aynı maliyete sahip olduğunu ve hastaların görme yetisini iyileştirdiğini açıkladı. Poole, "Belki 10 ya da 20 yılda, insan korneasına ihtiyaç duymadan kutudan bir tane çıkarabileceğimiz bir model haline gelebilir." dedi.

NHS Ulusal Tıp Direktörü Prof. Dr. Sir Stephen Powis ise yapay kornea naklinin, görme yetisini iyileştirmek veya geri kazanmak için tedaviye ihtiyaç duyan birçok hastaya fayda sağlayabileceğini vurguladı. Powis, bu gelişmeyi "heyecan verici ve yenilikçi bir adım" olarak nitelendirdi ve Farley'in bu yenilikten yararlanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.