"İnternetin karanlık yüzü" olarak tanımlanan "Deep Web"e yönelik Diyarbakır polisinin gerçekleştirdiği operasyonda siber korsanlık yaptığı belirlenen 20 kişi yakalandı. Şüphelilerin aralarında üst düzey kamu görevlilerinin de yer aldığı 85 milyon kişinin kimlik, adres, kredi kart bilgilerini ele geçirdiği öğrenildi.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 11 ilde düzenlenen operasyon son zamanlarda şirketlerin sistemlerinde veri ihlallerinin olduğunu polise bildirmesi üzerine başladı.
Emniyet kaynaklarına göre polis, ihbarlar üzerine internetin karanlık yüzü olarak tanımlanan "Deep Web"te sanal devriye çalışmalarına başladı. Sanal devriyeler sırasına 11 ilde 20 kişilik bir suç örgütü tespit edildi.
Şüphelilerin özelikle geniş yetkilere sahip üst düzey kamu görevlilerini hedef aldıkları belirlendi. Polisin verdiği bilgiye göre şüpheliler, hedef aldıkları kişilere sahte mailler gönderdi. Bu maili açan kişinin şifrelerini ele geçirildiler.
Şüpheliler bu şifreler sayesinde 85 milyon kişinin kimlik, adres, kredi kart bilgilerine ulaştı. Bu bilgilerin bazılarının dolandırıcılara satıldığı da tespit edildi.
Bunun üzerine 11 ilde eş zamanlı operasyon düzenleyen polis 20 kişiyi gözaltına alarak, Diyarbakır’a getirdi. Şüpheliler Emniyet Müdürlüğünde sorgulanıyor.
Suç örgütü nasıl çalıştı?Şüphelilerin verdiği ilk ifadelere göre, şüpheliler sanal korsanlık yapmak için özel bir platform kurdu. Herkes üye olamadığı platforma girebilmek için içeriden birilerinin referans olması gerekiyor.
Şüpheliler platforma kabul edildikten sonra içeride kalabilmek için şüphelilerin işledikleri suçları birbirlerine anlatması ve ele geçirdikleri bilgileri paylaşmaları gerekiyor. Suç örgütünü yöneticisinin başka bir suçtan tutuklu olduğu öğrenilirken, yakalanan şüphelilerin birbirlerini sadece sanal isimleriyle bildiği, gerçek hayatta birbirleriyle tanışmadığı belirtildi.
Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda çok sayıda cep telefonu ve bilgisayar ele geçirildi. Şüpheliler dijital materyallerinin incelenmesi ve ifadelerinin alınmasından sonra savcılığa sevk edilecek.
'Deep Web' nedir?"Deep Web" internetin çıktığı ilk tarihlerden itibaren arama motorlarının sınıflandıramadığı verilerin bulunduğu bilgileri içeren ve binlerce linkten oluşan bir sistem.
Arama linki verilmeyen veya arama motorları tarafından bulunamayan bütün siteler Deep Web'e dahil. Deep Web’in içinde yasa dışı içerik paylaşan internet sitelerinin tamamı "Karanlık Ağ" olarak adlandırılıyor.
Yaygın olarak "Dark Web" tanımı "Deep Web" yerine de kullanılıyor. Deep Web internet etkinliğini anonim ve gizli tutulması amacıyla kullanıldığında hem yasal hem de yasa dışı uygulamalar için tercih ediliyor. Sansürü delmek için kullanılsa da Deep Web'de yasa dışı faaliyetler de çokça yer alıyor.
Kaynak: VOA Türkçe