ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA
8 Mayıs'ta çekilmeye başlayacağı açıklanan PKK'nın, dün sınır illerinden harekete geçtiği öğrenilirken, hükümetin yeni süreçte atacağı adımlara Milat ulaştı. İşte çekilme sürecinin ardından hükümetin atacağı 7 adım:
* Türkiye'nin ikinci Anayasası olarak da bilinen 'Terörle Mücadele Kanunu'na dokunulacak.
*İnsan hakları ihlallerine karşı yeni bir denetim mekanizması oluşturacak.
* Kötü muamele, baskı, psikolojik dayatmalarda bulunan güvenlik görevlilerinin etkin biçimde cezalandırılması sağlanacak.
* Sınır bölgelerindeki mayınlı arazilerin temizliği yerli firmalar aracılığıyla gerçekleştirilecek.
* Sağlık hakkı ihlallerine mercek tutulacak, bölgenin yetersiz sağlık imkanları artırılacak.
* Bölge ekonomisi ARGE çalışmaları ve yeni kurulacak tesisler ile canlandırılacak.
* Kamuda Kürtçe başta olmak üzere, vatandaşa her türlü çeviri imkanı verecek, tercüman istihdamı sağlanacak.
Ardı ardına çıkartılan yargı paketleri ile çözüm sürecini demokratik bir ortamda götürmeye çalışan hükümetin, çekilmeyle birlikte atacağı yeni adımlar netleşiyor.
Haziran'da tamamlanması beklenen çekilmenin ardından, Türkiye'nin gündemi TMK olacak. Türkiye'nin ikinci Anayasası olarak da bilinen 'Terörle Mücadele Kanunu'na dokunmayı planlayan hükümet, kapsamlı değişiklikler getirecek.
Tercümanlar geliyor
Kamuda Kürtçe başta olmak üzere, vatandaşa hizmet etmek üzere tercüman istihdamı sağlanacak. Anadilde kamu hizmeti erişimi düzenlemesinin ardından, hak ihlalleri ele alınacak.
İnsan hakları ihlalleri ile etkin mücadele
Olası hak ihlallerinin giderilmesi için bir dizi önlem almaya hazırlanan hükümet, kurumların insan hakları ihlallerine karşı yeni bir denetim mekanizması oluşturacak.
Orantısız müdahaleye son
Öte yandan kötü muamele, baskı, psikolojik dayatmalarda bulunan güvenlik görevlilerinin etkin biçimde cezalandırılması sağlanacak. Güvenlik güçlerinin yasal koşullar oluşmadan zor ve silah kullanması önlenecek. Güç 'orantılı' kullanılacak. Bu adım atılırken AİHM kriterleri dikkate alınarak yeni bir yol haritası belirlenecek.
Mayınlı araziler temizlenecek
Uzun yıllardır gündemde olan fakat bir türlü gerekli önemin verilmediği sınır bölgelerindeki mayınlı arazilerin temizliği de kısa sürede gündeme alınacak.
Yerli firmalardan oluşan bir platform aracılığı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki mayınlı arazilerin temizlenmesi için süreç başlatılacak.
Sağlık hizmetlerinde imkanlar genişliyor
Bölgede sıklıkla sivil toplum örgütleri tarafından dillendirilen, sağlık hakkı ihlallerine mercek tutulacak. Bu bağlamda yetersiz bulunan sağlık kuruluşlarına tıbbi ve teknik destek sağlanacak. Boş olan kadrolara ise ivedi atmalar gerçekleştirilecek.
Mali destek
Devam eden 'Çözüm Süreci' ekonomik reformlarla da desteklenecek. Bölgeye yeni fabrika ve tesislerin yapılması için ARGE çalışmalarının yanı sıra yatırımların teşvik edilmesi için sağlanan mali destekler artırılarak devam edilecek. Öte yandan özel şirketlerin, tarım ve hayvancılık sektörünü canlandırıcı faaliyetler üstlenmeleri sağlanacak. Sanayinin işgücü ihtiyaçlarını karşılamak üzere mesleki eğitim verecek kurumların oluşmasına destek sunulacak.