Nuray Alper / BURSA
Türk düşünce ve sanat hayatına eserleri ile iz bırakan Ahmet Hamdi Tanpınar, Türkiye Yazarlar Birliği ve Bursa Yıldırım Belediyesi’nin müştereken organize ettikleri 60 Yıl Sonra Ahmet Hamdi Tanpınar Bilgi Şöleni’nde yâd edildi. Tanpınar’ı tüm yönleriyle anmayı ve anlatmayı hedefleyen etkinlik Barış Manço Kültür Merkezi’nde pek çok akademisyen ve yazarın katılımı ile gerçekleştirildi.
Ahmet Hamdi Tanpınar okurlarının ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği bilgi şöleni Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın “yollarla gönüllere köprü, mekânlarla gönülleri fetih amacı taşıdıklarını” vurguladığı açılış konuşması ile başladı.
Geç ulaşan şöhret
Açılışta Tanpınar’ın yerine geç ulaşan şöhretine dikkat çeken TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, sanatkârın eserlerinden ve söylemlerinden hareketle şiir, roman, musiki ve dili yorumladı. Mukavemetin sadece cephede olmayacağını, bunun kültürel plan üzerinden de icra edilmesi gerektiğini ifade eden Doğan, Tanpınar’ın “devam ederek değişmek, değişerek devam etmek” söylemi üzerinde durarak kapsamlı ve doyurucu bir konuşmaya imza attı.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bilgi Şöleni’nin açılışında yaptığı konuşmada, katılımcılara ve takipçilere teşekkür etti.
Vefatından sonra anlaşıldı
Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Musa Kazım Arıcan da Tanpınar ile alakalı pek çok program yapılıyor olmasının kendilerini mutlu ettiğinin altını çizdi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin yaptığı programlara getirdiği nitelikli yoruma dikkat çekti. Orhan Okay’ın “Kılıcın kınından çıktıktan sonra ihtişamının anlaşılması gibi, Tanpınar da vefatından sonra anlaşılmıştır.” ifadelerini zikreden Arıcan şairin “Selâm olsun” şiirine ses verdi. Konuşmalarda TYB’nin bugüne kadar pek çok Tanpınar etkinliğine imza attığı arz edilirken yapılan etkinliklerden kareler slayt görüntüleri eşliğinde yansıtıldı.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın edebiyat tarihçiliği, düşünce hayatı ve düşünce hayatımızdaki yeri, tarihe bakışı, Türk modernleşmesindeki konumu, gelenekle modernite kavşağındaki durumu, değişen şiir estetiği, şiirlerindeki fikir planı, divan şiirine yaklaşımı, şehir tecrübeleri ve şehir şuuru, tasavvufla ilişkilendirilen satırları, öğrencilerinin ders notları, hikâyelerindeki mekân, insan, nesne motifleri, dergâh mecmuası, yazar ve şairlere bakışı, edebiyat ve felsefe ilişkisindeki yeri, zaman ve rüya estetiği gibi pek çok zaviyeden yorumlandığı bilgi şöleninde katılımcılara estet, edebiyat tarihçisi, şair, yazar ve hoca Tanpınar üzerinden yeni bakış açıları kazandırıldı.
Ahmed Hamdi Tanpınar Bilgi Şölenine katılımın yüksek olması, kültür dünyasını sevindirdi.
30’dan fazla oturum
Etkinlik bitiminde genel bir değerlendirmede bulunan D. Mehmet Doğan iki günde otuzdan fazla konuşmacının muazzam bir Tanpınar resmi çizdiklerini ve doyurucu bir program olduğunu belirtti. Tanpınar’ın Beş Şehir adlı eserinin orta kademelerde, Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün liselerde ve 19. Asır Türk Edebiyat Tarihi’nin üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı Fakültelerinde okutulması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Tanpınar’ın din, dil ve musiki inkılabı yaşanırken ve tesirleri devam ederken eserlerini kaleme aldığı düşünüldüğünde onu okumanın daha büyük bir anlam ihtiva edeceğini belirten D. Mehmet Doğan toplumda güçlü bir bilinç teşekkül ettiğine inandıklarını söyledi.
Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Taştekin de bu kapsamlı etkinliğin bir sohbet ortamından doğduğunu ifade ettiği konuşmasında kültür ve sanat hayatına gösterdikleri hassasiyetin devam edeceğini vurgulayarak Türkiye Yazarlar Birliği ile katılımcılara teşekkür etti.