'5G merkezi kuracağız

Yerli 5G teknolojileri geliştirmek için çalışmalarına devam eden Turkcell, Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliğine gitti. Yapılan anlaşma çerçevesinde, Türkiye'nin 5G teknolojisinde üretici ülke haline getirilmesi için Turkcell ile İTÜ araştırma-geliştirme ve eğitim alanlarında ortak çalışmalar yürütecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha ise "Ekonominin lokomotif sektörlerinden olan haberleşme ve bilişim sektöründe söz sahibi olmanın yolu teknolojiyi üreten olmaktan geçer. İTÜ ve Turkcell işbirliği ile 5G konusunda bir açık alan test, ölçme ve araştırma merkezi kurarak, bunu araştırma- geliştirme yapan herkese açacağız. Yeni teknolojiler çerçevesinde yerli ürün sağlamak ve yerli üretime de katkı bulunmayı hedefliyoruz. Bu durum 5G konusunda dünyadaki standartlaşma çalışmalarına katılıma olanak sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

İşbirliği çerçevesinde İTÜ'nün Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği Bilişim Enstitüsü ve Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi, laboratuvarları, teknik altyapı olanakları ile Turkcell'in teknolojik imkanları kullanılarak Türkiye'nin 5G'de rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalar yapılması planlanıyor. Bu işbirliği İTÜ öğrencilerinin 5G çalışmalarına katılabilmesi ve katkı sunabilmeleri için de mükemmel bir fırsat sunacak.

Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra ulusal ve uluslararası 5G projeleri için hazırlanan konferans, sempozyum, seminer, çalıştay ve paneller gibi bilimsel etkinliklerde de İTÜ ve Turkcell birlikte hareket edecekler. Yeni nesil telekomünikasyon alanındaki standartlaşma çalışmalarında da işbirliği getiren anlaşma kapsamında Turkcell ile İTÜ, üniversite bünyesinde "İTÜ-Cell Araştırma, Geliştirme ve Test Ortamı" için altyapı oluşturarak İTÜ Ayazağa kampüsünü bir 5G merkezi haline getirecek.