5G ile neler değişecek? Türkiye''ye ne zaman gelir?

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte mobil veride yeni bir döneme giriyoruz. Artık 5G teknolojisi dünyada kullanılmaya başlanacak. Peki 5G ile neler değişecek? Türkiye''ye ne zaman gelir? Bilindiği üzere Türkiye 5G teknolojisi kullanan ilk 10 ülkeden biri olacak. İşte 5G teknoloji hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar...

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte mobil veride yeni bir döneme giriyoruz. Artık 5G teknolojisi dünyada kullanılmaya başlanacak. Peki 5G ile neler değişecek? Türkiye'ye ne zaman gelir? Bilindiği üzere Türkiye 5G teknolojisi kullanan ilk 10 ülkeden biri olacak. İşte 5G teknoloji hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar...

5G nedir?

5G'nin içindeki "G" harfi, "generation" yani nesil anlamını taşıyor. 5G, 4G LTE'yi kaldığı yerden devam ettirecek ve telefon görüşmeleri, SMS, web'de gezinti gibi bildiğimiz işlevlerin yanına yüksek bir veri aktarım hızı ekleyecek. 5G ile Ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek ve karşıya yüklemek, daha hızlı olacak. İnternete bağlı binlerce cihaz hayali de 5G ile birlikte gerçek olabilecek.

4G'den veya 4 buçuk G'den çok mu hızlı?

Kısa cevap: Evet. 4G LTE bugün saniyede 1 gigabit veri aktarabiliyor; yani kısa bir HD filmi indirmeniz, kusursuz koşullarda yaklaşık bir saat sürüyor. Sorun ise 4G'nin maksimum hızına çoğu zaman ulaşamıyor olmanız.

5G, indirme hızlarını saniyede 10 gigabite çıkaracak. Elbette 5G'nin hızı da binalar, duvarlar, diğer sinyaller gibi faktörlerden olumsuz etkilenecek ve muhtemelen bu teorik hıza pek yaklaşmayacak. Ancak buna rağmen 4G'den çok daha hızlı olacak.

Nasıl çalışıyor?

Önde gelen iletişim firmalarından oluşan dev konsorsiyumlar, 5G için dünya çapında standartlar oluşturmak üzere yıllar boyunca çalıştı. Uzmanlar 5G'nin geriye yönelik uyumluluk (4G ve 3G ile) sunacağını düşünüyorlar.

5G, 4G'ye kıyasla daha yüksek radyo frekanslarını kullanıyor. 4G, 20 MHz'e kadarki bantları kapsarken 5G, 6GHz'e kadar olan frekans bandını kullanabiliyor. Bu yüksek frekansların kullanılmasının sebebi, çoğunlukla şu an boş olmaları ve verileri daha hızlı taşıyabilmeleri. Sorun ise yüksek frekanslı sinyallerin düşük frekanslar kadar uzağa ulaşmamaları. Bu nedenle 5G'nin sunulduğu yerlerde çoklu giriş ve çıkış antenlerinin (MIMO'lar) kullanılması bekleniyor.

5G ne zaman gelecek?

5G, dünyanın bazı bölgelerinde çoktan beridir test ediliyor. Bununla birlikte birçok uzmana göre 5G, 2020 yılının sonlarından önce yaygınlaşmayacak. Ancak beklentiniz yüksek internet hızıysa, ilk izlenimimize göre 2 yıl daha beklemenize fazlasıyla değecek.