ABD Merkez Bankası (Fed), ülkede faaliyet gösteren 33 büyük bankadan 30'unun sermaye planını onayladı. Alman Deutsche Bank ve İspanyol Santander Holdings'in sermaye planları reddedilirken, Morgan Stanley'e şartlı kabul verildi.
Fed'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kapsamlı Sermaye Analizi ve Değerlendirmesi (CCAR) çerçevesinde 33 bankadan 30'unun sermaye planları gereken kriterleri sağladı.
Açıklamada, altıncı yılını dolduran CCAR'nin bankaların güçlü sermaye yapısına sahip olması, kriz dönemlerinde bile kredi yükümlülüklerini rahatlıkla yerine getirebilmesi ve finansal istikrar açısından önemi vurgulandı.
Fed'in sermaye planlarını onaylamasıyla, Bank of America, Citigroup, American Express, JP Morgan Chase, Goldman Sachs ve HSBC'nin de bulunduğu 30 bankanın hisse senedi geri alımlarına ve kar payı yükseltmelerine izin çıkmış oldu.
Açıklamanın ardından adı geçen bankaların bir çoğu önümüzdeki dönemde hisse senedi geri alımları yapacağını kamuoyuna duyurdu.
Morgan Stanley'e şartlı kabulFed, diğer taraftan, sermaye planını şartlı olarak kabul ettiği Morgan Stanley'e planını spesifik bazı zayıflıkları giderip yeniden ibraz etmesi için 2016 sonuna kadar süre verdi.
Alman Deutsche Bank ve İspanyol Santander'in ABD'deki iştiraklerine ait sermaye planlarının ise "niteliksel" gerekçelerle reddedildiği bildirildi.
Fed'in engeline takılan iki bankaya yönelik değerlendirmelerde, risk ölçüm yöntemlerinde, stres testi sürecinde, risk yönetimi yapısında ve veri altyapısında eksiklikler olduğuna işaret edildi.
Deutsche Bank'a aynı günde iki kötü haberBu arada, Deutsche Bank'a ikinci kötü haber ABD Finans Sektörü Düzenleme Otoritesi'nden (FINRA) geldi.
Kuruluştan yapılan açıklamayla, Deutsche Bank'a işlemlerine ilişkin verileri zamanında ve doğru olarak bildirmediği gerekçesiyle 6 milyon dolar ceza kesildiği duyuruldu.
AA