MAAZ İBRAHİMOĞLU
Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat darbesi üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen halen mağdur etmeye devam ediyor. 1999-2000 yılları arasında yasaklar yüzünden okulunu yarıda bırakan öğrenciler, hükümetin girişimleriyle eğitimlerine kaldıkları yerden devam ettiler. Ancak atamada yaş sınırının ortaya çıkması mağdur öğrencileri bir kez daha mağdur etti. Mağdur öğrenciler hükümetin seslerini duyurmasını istiyor.
Yaş sınırı kalksın
O dönemin mağdurlarından Hatice sohbet yaşadıklarını şöyle anlatıyor; Ben İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği okuyordum. 99'un Şubat ayında öğrenim hakkım elimden alındı.12 yıl sonra kayıt yaptırmaya gittim. Çok büyük bir çaba verdim. Çok şükür bütün hüsnükuruntuma rağmen başardım. 2011-2012 öğretim yılı benim için başarılı geçti. Ancak şimdi de atanma sorunlarıyla karşı karşıyayız. 12 yıl önce atanmalar özellikle Fen Bilgisi alanında bu kadar zor değildi. Atamada yaş sınırı var. Öğrenim hakkımızın verilmesine üzülmeli miyim, bilmiyorum. Yaş sınırının kalkmasını istiyorum. Ve 12 yıl önce uygulamada olan atama haklarımı istiyorum. Mağduriyetimizi yöneticilerimizin görmelerini, duymalarını diliyoruz. Sesimizi duyan yok mu?"
3 çocuk ve KPSS zor
28 Şubat'ın diğer mağdurlarında biri olan Şenay Yöney'de başına gelenleri, "37 yaşındayım.1999-2000 öğretim yılında başörtülülerin üniversitelere alınmamaları üzerine üniversiteden ayrılmak zorunda kaldım.12 yıl boyunca bunun acısını maddi ve manevi çektim. Elhamdülillah 2011-2012 yılında gelen afla son sınıfta bıraktığım fakülteyi bitirdim. Ama sevinemedim. Görev alma konusunda sıkıntılar var. 40 yaş. Ayrıca KPSS sınavında yeterli puan almak benim için zorlaştı. Çünkü evliyim ve üç oğlum var. Hem onlarla ilgilenmek hem sınavı kazanmak çok zor. Halbuki bu mesleği bir çok kişiden daha iyi yapacağıma inanıyorum. Zamanında bu hakkımızı elimizden almasalardı her şey farklı olabilirdi.40 yaşımı doldurmadan görev almalıyım düşüncesi beni yıprattı. Bu konuda yetkililerin sesimizi duymalarını istiyorum" diyerek mağduriyetlerine bir çözüm bulunmasını istedi.
Münevver Şanverdi: Şimdi de 40 yaşa takıldık
"1998 de Hatay sınıf öğretmenliği bölümünü okurken o dönemin yasakçı ve darbeci zihniyetlerinin getirdiği çirkin uygulamalar yüzünden eğitimimi tamamlayamadan okulumu bırakmak zorunda kaldım. Şu an aftan faydalanarak tekrar okuluma döndüm fakat şimdi de memuriyet için şart koşulan 40 yaş engeline takıldım. Yetkililerden bu sorunu çözmelerini bekliyoruz."
Mahkemeye taşıdı
Gülhan Cengil ise yaş haddi meselesini beş ay önce mahkemeye taşıdı. İnönü Üniversitesi'nden 2 ay sonra mezun olacak olan Cengil, "KPSS'ye bile hazırlanamıyorum. Ben bu okulu çok zorluklarla okudum. 3 çocuğum var, geçen yıl hamile halimle derslere gittim. Yeter ki okulum bitsin diyordum. Okulum bitti. Bu kez de yaş haddi nedeniyle mağdur olduk" şeklinde konuştu. Davası şu an Yargıtay'da olan Cengil, ayrıca Kemal Gürüz'e de dava açtı.