21 Aralık kuzey yarım kürede yaşanan en uzun gece olarak biliniyor. Gün dönümü olarak da adlandırılan bu olayın yanı sıra 21 Aralık 2020'de olması beklenen başka olaylar da bulunuyor. Peki 21 Aralık 2020'de ne olacak? Gün dönümü nedir? En uzun gece ne zaman? Güneşte patlama mı olacak? Detaylar haberimizde...
21 ARALIK'TA ELEKTRİK KESİNTİSİ VAR MI?
Hemen belirtelim ki 21 Aralık'ta elektrik kesintisiyle ilgili hiçbir kurum ve kuruluştan açıklama gelmedi. Komplo teorisyenleri bu tarihte güneşte bir patlama meydana geleceğini ve yaşanan patlama sonrası tüm elektrikli cihazların zarar göreceğini buna bağlı olarak da elektriklerin tüm dünyada kesileceğini iddia ediyor. Ancak 21 Aralık'ta Güneş'te patlama olacağına ilişkin NASA başta olmak üzere bilimsel kurumlardan bir bilgilendirme yapılmadı.
GEÇMİŞTE OLDU!
21 Aralık 2020 ile ilgili ortaya atılan iddialara benzer dünyamızda Carrington Olayı meydana geldi. Carrington Olayı olarak da bilinen 1859 güneş fırtınası, 1859 da solar döngü 10 sırasında olmuş güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. Bir solar alev veya koronal kütle ejeksiyonu, Dünya’nın manyetosferini vurdu ve şimdiye kadar bilinen, Richard Christopher Carrington tarafından gözlemlenen ve kaydedilen en güçlü solar fırtınayı tetikledi.
21 ARALIK'TA NE OLACAK?
21 Aralık'ta Güneş sistemindeki en büyük iki gezegen olan Jüpiter ve Satürn 800 yıl sonra birebirine en yakın konuma gelerek tek bir yıldız gibi parlayacak. ‘Kavuşum’ olarak bilinen fenomen, dünyanın herhangi bir yerinden seyredilebilecek fakat Ekvator bölgesinden daha rahat izlenebilecek.
Satürn ve Jüpiter’in çok nadir gözlemlenebilen pozisyonunda, iki gezegenin arasında ‘Ay’ın genişliği kadar mesafe varmış gibi duracak. Gerçekte ise iki gezegen birbirinden milyonlarca kilometre uzakta olacaklar. Ancak yörüngelerindeki farklılıklar nedeniyle gezegenler yan yana görünecekler. Çoğu teleskop izleyicisi, iki gezegeni ve sistemimizdeki en büyük uydulardan birkaçını 21 Aralık akşamı aynı görüş alanında seyredebilecek.
BİR ÖNCEKİ KAVUŞUM 800 YIL ÖNCE YAŞANDI!
Teksas, Houston’da bulunan Rice Üniversitesi'nden gökbilimci Patrick Hartigan’a göre, bu iki gezegenin hizalanmasına oldukça az rastlanıyor. Satürn ve Jüpiter kavuşumu yaklaşık 20 yılda bir gerçekleşiyor. Ancak gezegenlerin birbirlerine bu kadar yakın görünmesi oldukça nadir...
Tarihte buna benzer bir kavuşum en son 4 Mart 1226'da gerçekleşmişti. Jüpiter ve Satürn'ün bu kadar yakın görüneceği bir sonraki tarihin ise 15 Mart 2080 olması bekleniyor. Bu tarihten sonra, iki gezegenin bir sonraki birleşiminin 2400 yılına kadar gerçekleşmeyeceği ifade ediliyor.
180 YILLIK YENİ BİR DÖNGÜ BAŞLAYACAK!
Tarihi kavuşum astrologlar tarafından da çok önemseniyor. Ünlü astrolog Öner Döşer kavuşumu virüs ile bağdaştırıyor ve şöyle diyor:
“Jüpiter ve Satürn’ün 21 Aralık 2020’deki kavuşumunu astrologlar çok önemsiyor. Her 20 yılda bir kavuşum oluyor fakat bu seferki 180 yıllık yeni bir döngüyü başlatacak. Buna ‘Büyük Mutasyon’ deniyor. Bu zorluklarla beraber muhtemelen farklı bir yaşam şekline geçeceğiz. Ben şu an zorluklar yaşasak da ileride çok iyi bir zamana geçeceğimizi tahmin ediyorum. 2023-2024 yıllarında ekonomide yeni bir modele geçilebilir. Daha iyiye gitmek üzere bir takım zorluklardan geçiyoruz.”
KIŞ EKİNOKSU NEDİR?
Kuzey Yarımkürede, 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanır. 23 Aralık itibariyle geceler kısalır, gündüzler ise uzar. Türkiye'de 21 Aralık'ta, ülkenin Kuzey'indeki Sinop'ta 15 saat 6 dakikayla en uzun gece olacak. En kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak. 21 Aralık'ta Güney Yarıkürede yaz, Kuzey Yarımkürede de kış mevsimi başlangıcı olarak bilinir. Kuzey Yarım Kürede, güneş ışınları Yengeç Dönecesi'ne 43 derece 06'lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
ÇİFTE GEZEGEN BULUŞMASI
İstanbul'da 21 Aralık'ta güneş 08:27'de doğacak, 17:40'da ise batacak. Gece süresi 14 saat 47 dakika, gündüz süresi de 9 saat 13 dakika olacak. En kısa gecenin yaşanacağı Hatay'da gece süresi 14 saat. Gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.
Gökbilimci Patrick Hartigan, "Bu iki gezegen arasındaki hizalanmalar oldukça nadirdir, yaklaşık 20 yılda bir meydana gelir, ancak bu yılki birleşim, gezegenlerin birbirlerine uzun süre sonra ilk defa bu kadar yaklaşacaklarından dolayı son derece nadir olacak. Gece gökyüzünde görülebilen bu nesneler arasında daha yakın bir hizalanma görmek için 4 Mart 1226'ya kadar geri gitmemiz gerekiyor" dedi.
2020 KIŞI VE ÇİFTE GEZEGEN BULUŞMASI(JÜPİTER VE SATÜRN)NE DEMEK?
“Satürn ve Jüpitern kavuşumu” olarak adlandırılan buluşma 21 Aralık gecesi yaşanacak. Jüpiter ve Satürn'ün bu yılki "büyük birleşmede" sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bunun, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi. Bu görüntü en son" 1226 yılı mart ayında kaydedildi. Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA),Kuzey Yarım Küre'de en kısa günün yaşanacağı 21 Aralık'ta, iki gezegenin buluşmasının çıplak gözle izlenebileceğini açıkladı.
21 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşecek kavuşumda iki gezegen arasındaki açı farkı 0,1 derece olacak. Gökbilimciler tarafından yapılan hesaplamalara göre 21 Aralık 2020 tarihinde oluşacak 0,1 derecelik yakınlaşmaya benzer bir kavuşum, en yakın 15 Mart 2080 tarihinde gerçekleşecek. Elbette, bu bile 21 Aralık kavuşumu kadar yakın olmayacak. Bu nedenle 21 Aralık akşamı güneybatı ufkuna bakmayı unutmamanız tavsiye ediliyor.