Diş ağrısı kabir azabından daha beterdir derler. Peki yirmilik diş ağrısı nasıl geçer? 20'lik diş ağrısına ne iyi gelir? İşte cevabı...
20'lik dişler kolay çürüyebilen, iltihap veya apse yapabilen dişlerdir. Ondan dolaydır ki diş hekimlerinin % 99′u yirmilik dişlerin bir an önce çekilmesini önerirler.
20 yaş dişlerinin ağrı yapmasının değişik nedenleri vardır. Diş ağrısı nedenlerinin elimine edilmesi seçeneklerini dikkate alarak 20lik dişlerin ağrısı nasıl geçer bu sorunun yanıtı değişebilmektedir.
20′lik Diş Ağrısına ne iyi gelir?
Diş ağrısını çeken bilir ne kadar can yakıcı ve insana acı veren bir durum olduğunu. 20′li yaşlarda bir çoğumuzun başına gelen 20 yaş dişi ağrısı ile ilgili sizlere yardımcı olmak için bu paylaşımı sunmak istiyoruz.
Diş ağrısı, tüm ağrıların yanında en fazla sinir bozan ağrı çeşitidir. Özellikle 20lik dişler hem çıkarken hem çürüdüğünde çok feci ağrı yaparlar. Yirmilik dişler insanlarda yirmili yaşlarda çıkarlar, ağızda en arkadadırlar. Bazı insanlarda yirmilik dişler çıkarken, çenede boş yer olmamasından dolayı yan, eğri şekilde damak içinde büyürler. Bu ağrılı bir süreç yaşatır.
Uzman hekim, bu dişi damak içerisinden ameliyatla alır ve ağrı sonlanır ancak bu en kötü senaryodur. Bu her insanda böyle olmaz, dişler ağız içinde damak üzerinde dizili şekilde dururlarken milimetrik hareketler yapabilirlez, zaman içerisinde dişlerde aralanma, sıkılaşma olmasının nedeni budur. 20lik diş çıkarken dişler sıkılaşır, 2olik dişe yer açarlar, bu sırada diş çıkmaya çalışırken ateş, baş ağrısı yapar. Özellikle gece geç saatlerde sancısı çok faza hissedilir, uykudan uyandırabilir.
Yirmilik dişlerin çürümesi de ayrı bir derttir. Çürüdüğü çok zor anlaşılır genellikle ağrının nedeni olarak baş ağrısı, migren gibi nedenler zannedilir ancak yirmilik diş, feci bir baş ağrısı verir, başın yarısı çene dahil ağırabilir. Hatta yirmilik diş çürüdüğünde sanki başka dişler ağırıyormuş gibi çeneye dağılan bir ağrısı vardır.
Diş çürükleri kalp rahatsızlıklarına neden olabildiği için dişçiye gitmeyi ihmal etmemek gerekir. Diş doktorunuz çürüyen yirmilik dişi dolgu, kanal tedavisi gibi işlemlerden geçirmeyi tercih etmeyecektir. Çekilecektir dişiniz. Ancak diş çekme operasyonu zannedildiği gibi ağrılı değildir. Dişin varolan ağrısını dahi sonlandıracak anestezi yapılır, dişçinizin profesyonelliğine bağlı olarak 30 saniye ile 1 dakika arasında dişinizden kurtulabilirsiniz.
Diş ağrılarının genelinde geçici müdehale için önerilebilinecek bitki, karanfil yağıdır. Aktarlardan alınabilinecek karanfil yağı, pamuk yardımıyla ağrıyan dişin üzerine koyulabilinir, kısa sürede ağrıyı keseceği görülecektir. Ancak geçici bir çözümdür, doktorunuza gitmeyi geciktirmeyin, çünkü diş ağrıları kulak ağrısından kalb sorunlarına kadar pekçok ağrı ve hastalığın tetikçisidir.
Ayrıca sağlıklı bir ağız mutlu bir ruh hali demektir. Ağız sağlığı ve ruh sağlığı arasındaki doğrudan bağlantıyı olumlu yönde kullanmanız açısından, ağız sağlığınıza dikkat etmenizi, böylece depresyondan uzak bir ruh haline sahip olabilirsiniz.
Diş ağrısı; diş çürümesi, diş minesinin aşınması, diş etlerinin iltihaplanması veya bunlara benzer sebeplerden kaynaklanır. Diş ağrısı , neredeyse herkesin yaşamının bir veya birden fazla döneminde yakındığı bir rahatsızlıktır. Genel kanaat, diş ağrılarının basit ağrılar olduğu yönündedir ve bu sebeple dayanılmaz hale gelinceye kadar dişhekimine gitmek genellikle ertelenir. Ayrıca yine aynı kanı sebebiyle bilinçsiz ağrı kesici kullanımının ve çeşitli yöntemlerin en sık görüldüğü ağrı türlerinden biridir.
Diş ağrılarının sebepleri
Diş minesinin aşınması Dişeti hastalıkları Diş çürükleri ve diş abseleri Gömülü Dişler (yirmilik dişler) Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar olarak sıralanabilir.
Diş ağrıları nedenleri arasında en sık görülen diş çürükleridir. Toplumun %97'sinde diş çürüklerine rastlanmaktadır. Bu durum özellikle yetersiz veya kötü ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu yiyecek kalıntıları ile asit oluşturur ve bu da dişin koruyucu tabakasını zayıflatarak çürüklere sebep olur.
Diş ağrıları genellikle zonklama biçiminde ve son derece rahatsız edici olarak hissedilir. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle abse gibi iltihabi bir durum mevcutsa dışarıdan farkedilecek kadar şişliklere sebep olabilir.Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilir.
Diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden bir dişhekimine gitmekte yarar vardır. Çünkü diş ağrısı sebeplerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçme özelliği göstermez ve tedavi gerektirir.
Diş Ağrısı Tedavisi (diş ağrısına pratik çözümler)
Kesinlikle ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları sebebi ile bu gibi ilaçlar dişetinde ve çevredeki yumuşak dokularda tahrişlere sebep olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ekstra bir ağrının oluşmasına sebep olacaktır. Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda artıkları, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırılmalı ve bu tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.
Diş hekimine gitmeden önce ağrı kesici bir ilaç alınabilir. Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk konulabilir. Eugenol ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol ün diş etine sızması önlenmelidir. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir. Bir an önce diş hekimine başvurulmalıdır.