2023 yılında dünyanın en tehlikeli ülkeleri belli oldu!

Küresel Barış Endeksi'ne göre hazırlanan rapor, dünyanın en riskli olduğu belirtilen ülkeleri sıraladı. Raporda, Avrupa'nın ise 'en barışçıl bölge' olduğu vurgulanırken Türkiye'nin bulunduğu coğrafya kırmızıya boyandı.

2023 yılına dair dünyanın "en tehlikeli" ve "en barışçıl" ülkeleri, Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmada ortaya çıktı.

Yıllık Küresel Barış Endeksi (GPI) kapsamında yapılan çalışma, küresel barış düzeyinin ortalama olarak yüzde 0,42 oranında kötüleştiğini gösterdi.

Afganistan, sekizinci kez üst üste dünyanın en az barışçıl ülkesi olarak belirlendi. Sıralamada onu Yemen, Suriye, Güney Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti takip etti.

Ukrayna'daki savaşın, küresel barışı olumsuz etkilediği ve bu ülkenin en büyük, Rusya'nın ise beşinci en büyük bozulmayı yaşadığı belirtildi.

Ancak, Avrupa'nın "dünyanın en barışçıl bölgesi" olduğu savunularak, kıtanın en barışçıl 10 ülkeden 7'sine ev sahipliği yaptığı vurgulandı.

2023'te dünyanın en tehlikeli ülkeleri

1- Afganistan

2- Yemen

3- Suriye

4- Güney Sudan

5- Kongo Demokratik Cumhuriyeti

6- Rusya

7- Ukrayna

8- Somali

9- Sudan

10- Irak

2023'te dünyanın en barışçıl ülkeleri

1- İzlanda

2- Danimarka

3- İrlanda

4- Yeni Zelanda

5- Avusturya

6- Singapur

7- Portekiz

8- Slovenya

9- Japonya

10- İsviçre

Haiti, Mali ve İsrail, bozulmanın en fazla olduğu diğer ülkeler olarak raporda yer aldı. İzlanda, dünyanın en barışçıl ülkesi olma özelliğini sürdürdü.

Birleşik Krallık, geçen yıla göre bir sıra gerileyerek en barışçıl ülke listesinde 37. sırada yer aldı. ABD ise barışçıllık ölçeğinde "düşük" olarak değerlendirildi ve 131. sırada yer aldı. Raporda, ABD'nin geçtiğimiz yıl barışçıllıkta hafif bir bozulma yaşadığı ve bu eğilimin 2015'ten beri devam ettiği ifade edildi. Ekonomi ve Barış Enstitüsü, merkezi Avustralya'da bulunan, "bağımsız, partizan olmayan, kâr amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşu" olarak kendisini tanımlıyor.