EZGİ ÇELİKANKARA
2015, Türkiye için önemli konuların konuşulduğu bir yıl olmaya devam ediyor. Memur-Sen Genel Başkan vekili Günay Kaya ile toplu sözleşme hazırlıklarını, taleplerini ve gündemde sıcaklığını koruyan Yeni Anayasa'yı konuştuk.
"3 milyon kamu görevlisinin umudu ve temsilcisiyiz"
Memur-Sen Genel Başkan vekili Günay Kaya, toplu sözleşme için hazırlıkların başladığını belirterek 2013 toplu sözleşmelerinde olduğu gibi 2015 toplu sözleşmelerinde de çok titiz bir çalışma yapılacağını dile getirdi. 3 milyon kamu görevlisinin tamamının umudu ve temsilcisi olduklarını kaydeden Kaya, Memur-Sen ve 11 hizmet kolundaki sendikaları ile üzerlerine düşen görevin layığıyla yerine getirileceğini söyledi. Bu büyük sorumluluğu 3 milyon memurun eşlerine, çocuklarına karşı ekmek ve emek kavgası olarak niteleyen Kaya, hükümetin de çalışmalarını yaparak Toplu Sözleşme masasına gelmelerini istediklerini ifade etti.
"Kamu personellerinin akıtmış olduğu terin karşılığı verilmeli"
Kamu personellerinin millete ve devlete hizmet ederek akıtmış oldukları alın terlerinin karşılığını iade etmenin toplu sözleşmede kilit nokta olacağını söyleyen Kaya, memurların insanca yaşanabilir bir gelire sahip olması gerektiğini vurguladı. Emek ve ekmek pazarlığında memurların ekonomik standartlarını karşılayacak bir gelire kavuşma mücadelesinin verileceğini belirten Kaya, " Memur-Sen olarak toplu sözleşme masasında çalışanlarımızın insan onuruna yaraşır bir çalışma ücreti, emekli ikramiyesi ve emekli maaşı almasının kavgasını vereceğiz. 30 yılını kamuda geçirmiş, millete devlete hizmet eden bir kişi sıfır bir araba alamıyor ikinci el bir araba alıyorsa burada biz sıkıntı var demektir. Memur-Sen ve 11 hizmet kolundaki sendikamız bu düğümü çözmek için ter akıtıyor. Bizim amacımız her bir çalışanımızın mutlu yaşadığı bir ülke standardı oluşturmaktır" dedi.
"2023 Hedefi olan Türkiye'ye, Yeni Anayasa gereklidir"
Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacına da dikkat çeken Kaya, darbe ürünü 12 Eylül ikliminde hazırlanan anayasanın 2023 hedefi olan Türkiye'nin beklentilerini karşılamadığını dile getirdi. Yeni sivil anayasa ile Türkiye'nin bölgesel ve küresel bir güç olması gerekliliğini vurgulayan Kaya, bu ihtiyacın güneş gibi ortada olduğunu Türkiye'nin istikbali adına kafamızı taşın altına koymaktan çekinmememiz gerektiğini söyledi. Çözüm Süreci'nin başarıyla sonuçlandırılmasının ve sivil demokratik anayasanın yazılmasının 77 milyonun beklentisi ve talimatı olduğunu kaydeden Kaya, " Çözüm Süreci ve Sivil Anayasa'yı Türkiye'nin ötelememesi gerekiyor. 7 Haziran'da ki seçimlerde iktidarı muhalefeti ile bütün siyasetçilerin artık kavgayı bir tarafa bırakıp 77 milyon vatandaşımız, ülkemiz ve dünya mazlumları için sivil Anayasa'yı milletin önüne getirmeleri gerekiyor. Ülkenin geleceği, milletin refahı adına Sivil demokratik Anayasa Türkiye için gereklidir" dedi.