20 yıllık cinayet çözüldü

Bursa Emniyet Müdürlüğü, 1993 yılında incir bahçesinde tabancayla öldürülen dolmuş taksi sürücüsü Eyüp Şahin'in katil zanlılarını, olayın zaman aşımından dolayı kayıtlardan silinmesine 5 ay kala kurduğu özel ekiple çözmeyi başardı.

Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın 'şehirde faili meçhul cinayet kalmayacak' talimatı üzerine harekete geçen Asayiş Şubesi Cinayet Büro Amirliği ekipleri, önceki yıllarda işlenmiş cinayet dosyalarını yeniden incelemeye aldı. Jandarma sorumluluk bölgesinde 12 Ekim 1993 günü Osmangazi ilçesi Demirtaş Baraj yolunda tabancayla öldürülen Heykel-Santral Garaj hattında çalışan dolmuş taksici Eyüp Şahin'in (37) dosyasını yeniden açan dedektifler, dosyadaki robot resimleri, gazete küpürlerini yeniden incelemeye başladı. Şahin'in ikamet ettiği bölge ve mezarında incelemelerde bulunan dedektifler, o dönem katiller için çizilen robot resimleri Bursa Emniyet Müdürlüğü veri tabanındaki sabıkalılarla karşılaştırma yoluna gitti.

20 bin resim tarandı

Tam 20 bin fotoğrafla robot resmi karşılaştıran ekipler, robot resmin bir çok suçtan kaydı bulunan Ramazan A.'ya (42) benzediğini tespit etti. Soruşturmayı genişleten polis, zaman aşımına dolmasına 5 ay kala Şahin'in katillerini belirledi. Cinayete Murat A. (41), Halil İbrahim T. (45), Ramazan A. (42) ve Bilal Ü. (43) ile ikisi kadın üç kişinin daha karıştığını belirleyen polis, cinayet zanlılarını yakalamak için harekete geçti. Şahin'in cesedini Demirtaş Baraj yoluna attıktan sonra 16 D 0494 plakalı taksiyi gasp edip Çanakkale'ye kaçan zanlılardan dördü yakalandı. Bursa, Yalova ve Amasya'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda katil zanlısı Murat A. ile olaya karışan Halil İbrahim T. Ramazan A. ve Bilal Ü. gözaltına alındı.

Bir gün geleceğinizi biliyordum

Olay günü tetiğe basan Murat A. İstanbul Tuzla'daki evinde gözaltına alındı. Murat A., "Bir gün geleceğini biliyordum, pişmanım." dedi. Polisi karşısında gören Halil İbrahim T. ise pişman olduğunu belirterek, "Beni nasıl buldunuz? Her gün geleceksiniz diye bekliyordum. Ben vicdanımda her gün mahkumdum." diye konuştu.

Aynı silahla başka olaya karışmış

Cinayette kullanılan silahı temin eden Halil İbrahim T.'nin, cinayetin hemen ardından gittiği İzmir'de bir parkta suçta kullandığı silahla yakalandığı ancak o günün teknolojik şartları yetersiz olduğu için işlem yapılıp serbest bırakıldığı öğrenildi. Zanlılardan ikisinin ise 20 yıllık süreçte cezaevine girip çıktıkları belirlendi. Polis şimdi olayla ilgisi olduğu iddia edilen ikisi kadın üç kişiyi daha arıyor. Cinayet dosyasının 150 gün sonra zaman aşımına uğrayacağı, bu sürenin sonunda zanlıların teslim olsa ya da yakalansalar bile ceza almayacakları öğrenildi.

Faili meçhul kalmayacak

Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pehlivan, Bursa'daki tüm faili meçhul cinayetlerin dosyasını açtıklarını, şu anda 8 olay üzerinde çalıştıklarını söyledi. Pehlivan: "Bursa'da 2012 ve 2013 yılında faili meçhul cinayet yok. Bursa'da faili meçhul cinayet kalmasını istemiyoruz. Arkadaşlarımız, 'Sabah bir mazlumu can vermiş görürseniz, akşamında da bir zalimin yakalandığını görürsünüz' sloganıyla çalıştılar. Olay günü görgü tanıdığının çizdirdiği robot resimler sayesinde sonuca gittik."

Umudum yoktu

Babasını kaybettiğinde 10 yaşında olan Meryem Çinko, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'ya teşekkür ederek şunları söyledi: "Allah bin kere razı olsun. Babasını 20 yıl önce kaybeden bir çocuğun yıllar sonra alabileceği en güzel haber. Biz bu olay bir yerlerde saklı zannediyorduk. Ancak bir gün çıkacağına inanıyorduk. İlgilenenlerden Allah razı olsun."