20 yıldır kullananlara 'yanlış hesaplama' uyarısı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Ankara'da 1990'lı yıllarda kullanımına başlanan ön ödemeli elektronik sayaçların yanlış hesaplama yapabildiği açıklamasında bulundu. EPDK yetkilileri mağduriyet yaşanmaması için vatandaşların bir an önce ücretsiz sayaç dönüşümü başvurusunda bulunması gerektiğini hatırlattı.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Ankara'da 1990'lı yıllarda kullanımına başlanan ön ödemeli elektronik sayaçların yanlış hesaplama yapabildiği açıklamasında bulundu. Ankara'da yaklaşık 950 bin adet ön ödemeli (elektronik) sayaç kullanan tüketici bulunduğu bildirildi. EPDK yetkilileri, mağduriyet yaşanmaması için vatandaşların bir an önce ücretsiz sayaç dönüşümü başvurusunda bulunması gerektiğini hatırlattı. EPDK tarafından yapılan açıklamanın detayları şu şekilde:

TEKNİK ÖMÜRLERİNİ DOLDURDULAR

Ön ödemeli (elektronik) sayaçlar Ankara'da 90'lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmış aradan geçen uzun zaman içerisinde, bu sayaçların elektronik kitlerinin sürekli arızalı duruma geçmeye başlaması, pil sorunları yaşanması, kart manyetiklerinin sık sık bozulması ve söz konusu sayaçların ekonomik ve teknik ömürlerini fazlasıyla doldurmuş olması gibi nedenlerle (ayrıca bu sayaçların yanlış hesaplama yaparak mağduriyete sebep olmaması için) yeni sayaçlar ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından 20 yılını dolduran sayaçların müşterinin talebi olmaksızın yeni sayaçlar ile değiştirilmesi mevzuata uygundur. Yine mevzuat kapsamında 14 yılını doldurmuş olan sayaçlar da "tamir edilemez ve kullanılamaz hale gelmesi durumunda" müşteri talebi aranmaksızın yeni sayaçlar ile değiştirilebilmektedir.

YENİ SAYAÇLAR ÜCRETSİZ

Yeni sayaçlar dağıtım şirketlerinin mülkiyetindedir bu sebeple müşteriden sayaç bedeli veya sayaç değişim bedeli kesinlikle talep edilemez.

Faturalı sayaca geçişte talep edilen bedel sayaç ücreti değildir. Bu bedel güvence bedelidir ve vatandaşlarımız aboneliklerini sonlandırdıkları anda dağıtım şirketi bu bedeli enflasyon oranında güncelleyerek vatandaşlarımıza geri ödemek zorundadır. Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olmalıdır çünkü güvence bedeli dağıtım şirketinin değil, ödemeyi yapan tüketicinindir.

MAĞDURİYETLERLE EPDK İLGİLENİYOR

Başkentgaz tarafından ön ödemeli sayaçların faturalı sayaçlar ile değiştirilmesi konusunda yürütülen tüm süreçler EPDK tarafından yakından izlenmekte ve denetlenmektedir. Mevzuata uygun olmayan hiçbir uygulamaya müsaade edilmemektedir. Şu ana kadar bu nedenle hiçbir abonenin gaz arzı durdurulmamıştır. Mevzuatta tanımlanan gaz kesilmesini gerektiren durumlar (borcunu ödememe, usulsüz ve kaçak kullanım vb.) haricinde hiçbir tüketicimizin gaz arzının durdurulması mümkün değildir. Vatandaşlarımız aksi bir durumla karşılaşmaları halinde EPDK resmi internet sitesindeki tüketici şikayetleri köşesine başvurabilir. Kurumumuz mevzuata aykırı uygulamaların tespiti halinde yasal süreci başlatacak ve vatandaşlarımızın mağdur edilmesine izin vermeyecektir.