Milatgazetesi.com
Sosyal medyada bir anda popüler olan '20liyaşlar challenge (meydan okuma)' akımına bazı kullanıcılar ilgi gösterdi, fakat bu yeni akım bazı şüpheleri beraberinde getiriyor.
Transhumanizm, blokzincir, deepfake ve yüz tanıma gibi teknolojiler giderek daha fazla gündeme geliyor. Bunlardan biri olan yüz tanıma teknolojisi için veri toplamak oldukça önemli. Sosyal medya kullanıcıları için geliştirilen çeşitli uygulamalar ve akımların ise veri toplama işine hizmet ettiği konuşuluyor.
Veri toplamak için mi başlatıldı?
Bu akımlardan biri de, 2019 yılında yapılan '10 yaş challange', yani '10 yaş medyan okuması' idi. Bu akımda, tıpkı şimdi 20 yaş meydan okumasında olduğu gibi kullanıcılar 10 yaşındaki hallerini paylaştı. Akım devam ederken, ABD'nin köklü teknoloji dergisi Wired'ın yazarı Kate O'Neill tarafından dikkat çeken bir paylaşım geldi.
O'Neill Twitter hesabından yaptığı paylaşım şu ifadeleri kullandı:
''10 yıl önceki ben: Muhtemelen bu akıma ben de katılırdım. Şimdiki ben: Tüm bu verilerin yaşlanma ve yaş tahmin etme konusunda yüz tanıma algoritmaları geliştirmek için kullanılabileceğini düşünüyorum.''
Me 10 years ago: probably would have played along with the profile picture aging meme going around on Facebook and InstagramMe now: ponders how all this data could be mined to train facial recognition algorithms on age progression and age recognition
— Kate O'Neill (@kateo) January 12, 2019O'Neill, 10 yaş meydan okuması adıyla başlatılan akımın yüz tanıma teknolojisine veri sağlamak için başlatılmış olabileceğine dikkat çekti. Aynı akım, 20 yaş başlığıyla bugün tekrar gündeme geldi.
Çin'de kullanılmaya başlandı
Yüz tanıma teknolojisi Çin'de uygulamaya konuldu. Söz konusu uygulama özel hayatın ihlali tartışmalarını beraberinde getirdi. Türkiye'de ise bazı sınav merkezlerinde pilot uygulama olarak sınav adayını tespit etmek için kullanılıyor.
Öte yandan veri toplama iddiasını gündeme getiren Kate O'Neill adlı yazarın çalıştığı dergi 1993 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Dergi teknolojinin kültüre, ekonomiye ve siyasete etkilerini konu alıyor.