20 üniversitenin rektörü değişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla onaylanan kararlara göre, 20 üniversiteye yeni rektörler atanarak görev değişiklikleri gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliklerine ve 20 üniversiteye rektör atamasına ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan atamalarla, birçok üniversitede rektörlük görevlerine yeni isimler getirildi.

YÖK üyeliklerine Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Prof. Dr. Haluk Görgün atandı.

Ayrıca, İstanbul Üniversitesi'ne Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar atanırken, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ne Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı, Koç Üniversitesi'ne Prof. Dr. Metin Sitti ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne Prof. Dr. Şakir Taşdemir rektör olarak görevlendirildi.

20 üniversitenin rektörü değişti

Atamalar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesi ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2., 3. ve 7. maddelerine göre yapıldı.

Bu kapsamda, Adıyaman Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Alanya Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Kütahya Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi'ne de yeni rektörler atanmış oldu.

İstanbul Üniversitesi Rektör'ü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar kimdir?

Bülent Zülfikar, İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nden 1975 yılında mezun olduktan sonra, 1981 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nden tıp doktoru olarak mezun oldu. Uzmanlık eğitimini, kişiliğine uygun gördüğü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında tamamladı. Daima saygın bir konumda olan Gül Zülfikaroğlu hanımefendi ile 1984 yılında evlendi ve bir kız çocukları oldu. Tıp doktoru olarak uzmanlık alanını hematoloji ve kardiyolojiye doğru yönlendiren mecburi hizmet yasası nedeniyle akademik hayatına odaklandı.

Dr. Zülfikar, çalıştığı akademisyenlerin en genci olarak bir yıl boyunca Çocuk Hematolojisi - Onkolojisi Bilim Dalı servisini yönetti. Aynı yıl Londra'da Hemofili hastalığı üzerinde çalışmalar yaparken, Hemofili dünyasıyla tanıştı. 1992'de Londra'da Akdeniz anemisi, Chicago Üniversitesi'nde "Kemik İliği Nakli" konusunda araştırmalar yaptı. Kan Hastalıkları Uzmanı olmak için hazırladığı "Çocukluk Çağı Kronik Myeloid Lösemileri" teziyle 1994 yılında uzmanlık alanında başarılı bir şekilde ilerledi.

1994-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı görevini üstlenen Dr. Zülfikar, İstanbul Sağlık Platformu, Özürlüler Müdürlüğü, Hıfzısıhha Müdürlüğü, Sağlık AŞ'nin kuruluşlarına liderlik yaptı. Bu dönemde gönüllü kuruluşlarla birlikte gıda güvenliği, hava ve su temizliği, haşere mücadelesi, hepatit B aşılama programı, özürlülerin ve kronik hastalığı olanların şehir hayatına katılımlarını sağlama, mobil sağlık ünitelerinin yaygınlaştırılması gibi birçok sağlıkla ilgili sorunun çözümüne katkıda bulundu.

Temmuz 1997'de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doçent kadrosuyla İstanbul Üniversitesine geri dönen Dr. Zülfikar, hemofili hastalığının tedavi ve takibiyle ilgili Türkiye'de pek çok ilke imza attı. 1999'da Chicago Üniversitesi Çocuk Hastanesinde çocuk kan hastalıkları ve tümörleri üzerinde çalışmalara katıldı.

2000 yılında profesör unvanını alan Dr. Zülfikar, 2002'den itibaren özel sağlık sektöründe Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hizmetlerini hızlandırdı. İstanbulluların yanı sıra diğer şehirlerden ve yurt dışından gelen hastalara teşhis ve tedavi olanağı, anne ve babalara çocuklarını fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden hayata daha sağlıklı hazırlayabilme hizmeti sunmaktadır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olarak katıldığı haftalık TV programı 2003-2006 yılları arasında büyük ilgi gördü. Çocuklara yönelik korku yerine sevgi temelli bakış açısının yaygınlaşması için önemli çaba sarf etti. 2004 yılında Yüksek Öğretim Kurulu üyeliğine atanarak üniversite yönetiminde yer aldı. Türkiye Hemofili Derneği'nin 2008 yılında İstanbul'da düzenlenen Dünya Hemofili Kongresinin Kongre Başkanlığını üstlendi.

Halihazırda İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Bülent Zülfikar, sağlık alanında çeşitli kuruluşlara danışmanlık hizmeti de vermiştir. Çocuk Sağlığı, Kan Hastalıkları ve Şehir ve Toplum Sağlığı üzerine toplamda 25 kitabı, yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış 130 makalesi ve 411 sunumu bulunmaktadır.

Sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, özel sağlık işletmeleri ve üniversiteler tarafından toplam 28 ödüle layık görülen Prof. Dr. Bülent Zülfikar, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesidir.

Gösterdiği bilimsel başarıların yanı sıra, halk sağlığını ilgilendiren pek çok konuda da önemli projelere liderlik etmiştir. Toplum sağlığına yönelik TV programlarıyla çocuklara, anne ve babalara sağlık konusunda önemli bilgiler vererek farkındalık yaratmıştır. Hem üniversitedeki akademik çalışmaları, hem de özel sağlık sektöründeki hizmetleriyle toplum sağlığına katkıda bulunmaya devam etmektedir.