100 milyar dolarlık anlaşmada yeni gelişme

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile mobilya, tekstil, hazır giyim, mermer, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevherat, sivil havacılık, çimento, kimya, makine ve lojistik sektörlerini, ikili ticaret hacminin artırılmasında en öncelikli sektörler olarak belirlediklerini bildirdi.

ABD ile ticarette öncelikli sektörler belirlendi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile yaptığı görüşmede, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın belirlediği 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için atılacak adımlar ve karşılıklı ticaretteki öncelikli sektörleri belirlendi.

Anlaşmaya göre; mobilya, tekstil, hazır giyim, mermer, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevherat, sivil havacılık, çimento, kimya, makine ve lojistik sektörlerini ikili ticaret hacminin artırılmasında en öncelikli sektörler olarak belirlendi.

İki ülke arasında ticaret hacminin artırılmasında en öncelikli sektörlerden biri olarak belirlenen mobilya sektörü temsilcisi, mobilya sektöründe örgütlü Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay Dolu varılan anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu.

Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay Dolu yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın ABD yetkilileri ile gerçekleştirdiği görüşmelerin son zamanlarda zor günler geçiren başta mobilya sektörü olmak üzere belirlenen diğer sektörlere ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Dolu açıklamasında, mobilya sektörünün özellikle KDV indiriminin sona ermesinin ardından büyük yara aldığını, ihracat yapan ve dünya geneli marka değeri olan birçok işletmenin kapatma noktasına geldiğine değindi.

Sektör temsilcileri olarak çıkış yolu aradıklarına değinen Dolu, geçtiğimiz ay Türk Mobilya Sektörünün yüzde 50’sini temsil eden 100’e yakın mobilya üretim firmasının katılımı ile düzenledikleri Mobilya Sektöründeki Sorunlar ve Çözüm Yolları Paneli sonuç bildirgesinde de mobilya ihracatının arttırılması için devletimizden beklentilerimizi kamuoyu ile paylaştıklarını, bu adımın sektörün sorunlarının azaltılmasında önemli ve büyük bir adım olduğunu kaydetti.

İhracatın arttırılması, rekabet, kayıt dışı istihdam fazlalığı, maliyetlerin fazlalığı, KDV indirimi ve devlet teşviği gibi konuların sektörün acil önlem alınması gereken sorunları olduğunu dile getiren Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU, Sayın bakanımıza sesimizi duyduğu için teşekkür ettiğini ancak sadece bu adımın sektörün 2023 hedefleri kapsamında yeterli olmayacağını ifade etti.

Şuan için Türkiye’nin dünya mobilya pazarından aldığı payın yüzde 1 olduğuna, sektörün 2023 hedefleri kapsamında yüzde 50 geriden geldiğine değinen ve ihracat oranının artması için sektör olarak yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayan Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU, Türkiye mobilya ihracatçılarının rekabet gücünün desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Dolu ayrıca, Üreticiye kamu yükü oluşturan Gelir vergisi, stopaj ve SGK primlerinde yine ülke gerçekleri dikkate alınarak mobilya üretimi gibi emek gücü yoğun olan sektörlerde yeniden düzenlemeye gidilmesini ve kamu yükünün en aza indirgenmesini istediklerini bildirdi.

Dolu, ihracatın arttırılmasına yönelik bu adımla birlikte, iç pazardaki satışların artması ve sektörün rahat bir nefes alması için KDV indiriminin hammaddeyi de kapsayacak şekilde sürekli hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU açıklamasında, sektörümüzün ihracatının arttırılmasına yönelik atılan bu adım için önce Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’a teşekkür ettiklerini, mobilya sektörünün daha da canlanması için sektörün diğer beklentilerinin de bir an önce hayata geçirilmesini talep ettiklerini ifade etti.