'E-İhracat'ın lojistik sorunu kalıcı çözüm bekliyor'

World Ecommerce Forum kurucu ortağı Ömer Nart, E-Ticaret sektörünün geleceği ve sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Nart, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın PTT A.Ş ile imzalayacağı protokol hakkında bilgi verdi. Nart, açıklanan paketin aslında bekledikleri düzeyde olmadığını belirterek, e-ihracatçıların kargo sorununu çözebilecek nitelikte, daha kalıcı bir protokol olmadığını dile getirdi.

CRI TÜRK'te Elif Sevil Orhanlı'nın hazırlayıp sunduğu "Haber Artı" programının "Akşam Yorumu" bölümünde Ömer Nart şunları söyledi; "Gümrük Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın PTT ile birlikte bu işi ele alıp, bütün e-ihracatçılara uygun olacak şekilde paketlerin çıkartılması lazım. Bu bir adımdır, bizim için iyi olan bir gelişme, en azından artık biliyoruz ki devlet bu sorunun farkında. Farkında olduğu için de eğer bundan sonraki adım olarak, tüm e-ihracatçıların kullanabileceği bir paketi ortaya çıkarılırsa, kalıcı bir çözüm bulunmuş olur. Çin'den internet üzerinden alışveriş yapıldığında kargo bedeli ödenmiyor, onlar bir şekilde bunu çözmüş. Sadece bir saat önce yaptığım bir toplantıda, Avusturya'ya gönderilecek olan 300 Euro'luk bir ürüne 110 Euro kargo maliyeti geldiğini öğrendim. Oradaki perakende fiyatı 400-450 Euro iken, burada 300 Euro'ya satarak kar eden bir üretici, bunun üzerine 110 Euro kargo ödediği zaman, orada rekabet etme şansı kalmıyor. Dolayısıyla devletimizin bu konuyu çözmesi gerekiyor ama PTT üzerinden yapılan çözümlemenin ne kadar faydası olacağını önümüzdeki aylarda göreceğiz. İhracatın gerçekleşebilmesi için önce ürünün satılması lazım. Bunun güzel ama yetersiz bir adım olduğunu düşünüyorum".

"Tecrübe Paylaşım Platformu"

26 Nisan'da İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Türk ve yabancı konukların katıldığı konferansın çok verimli geçtiğini belirten Ömer Nart, şöyle devam etti; "e-ihracattaki en önemli iki sorun olan, ödeme sistemleri ve lojistik üzerinde durduk. Eylül ayında "Global Marketplace Summit", Kasım ayında da bu sorunların çözümüne yönelik, belki bölgenin gümrük bakanlarını da ağırlayabileceğimiz, "Cross Border eCommerse Summit In Kuweit"i gerçekleştireceğiz. Beraberimizde Kuveyt'e götüreceğimiz, Türkiye Ticaret Platformları, e-ticaret tedarikçileri ve perakende markaları, o bölgenin büyük e-ticaret platformları ile görüşme imkanı bulacak. Bu çerçevede çok önemli anlaşmalara imza atılacağını öngörüyoruz. 26 Nisan'da İstanbul'da yapmış olduğumuz konferansta da ikili eşleştirmelerden çok özel iş birlikleri doğdu. Aslında biz, e-ihracatçıların kendilerinin yapmak zorunda kaldığı bir takım araştırmaları onlar için yaparak, onlara hazır paketler halinde sunuyoruz dolayısıyla zaman kaybetmelerini önlüyoruz. Kendimizi bir tecrübe paylaşım platformu olarak nitelendiriyoruz."