'Afrika'nın Sesi' gazetesiyle ülkelerini anlatıyorlar

Uludağ Üniversitesinde öğrenim gören Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler, çıkardıkları "Afrika'nın Sesi" gazetesiyle ülkelerinin tarih, ekonomi ve siyasetini okuyucularıyla paylaşıyor.

Uludağ Üniversitesinde (UÜ) öğrenim gören Somali, Mozambik, Kongo, Togo, Cezayir, Nijerya gibi bazı Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler, ülke gerçeklerini "Afrika'nın Sesi" gazetesinde anlatıyor.

Bursa'da öğrenim gören ve İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneğine üye Afrikalı öğrenciler, "Algıdan Gerçeğe, Geçmişten Geleceğe" mottosuyla 3 ayda bir 12 sayfalık gazete çıkarıyor.

"Afrika'nın Sesi" adlı gazetede öğrenciler, bu kıtadan haberlere ve kendi yazdıkları makalelere yer veriyor.

Öğrencilerin çıkardığı gazeteye destek veren derneğin başkan yardımcısı Mehmet Ali Akpınar, yaptığı açıklamada, UÜ'de okuyan yabancı öğrencilerin ev ve yurtlarını ziyaret ettiklerini, çeşitli istişarelerde bulunduklarını söyledi.

İstişareler sonunda "Afrika'nın Sesi" gazetesini çıkarma kararı aldıklarını belirten Akpınar, "Gazete, geçen yıl çıkmaya başladı. Üç ayda bir tarihten kültüre, siyasetten ekonomiye, birçok alanda öğrencilerin gazetede makaleler yazmalarını sağladık. Üç sayı çıktı, martta dördüncüsü çıkacak. Toplam 8 bin baskı oldu, çıkacak sayıyla inşallah on bine ulaşacağız." diye konuştu.

"Bu anlamda bir gazete çıkarılması, Türkiye'de ilk"

Akpınar, gazeteleri Türkiye'deki tüm üniversitelere, kamu kurum ve kuruluşlarına, bazı öğretim üyelerine ve öğrencilere ulaştırdıklarını dile getirerek şöyle devam etti:

"Öğrencilerle her sayı öncesinde istişareler, planlamalar yapıyoruz. Herkesin araştıracağı konular belirleniyor. Arkadaşlarımız, hem Afrika'nın yerel gazeteleri, haber ajansları, tarih araştırmalarından hem de Türkiye'deki kaynaklardan araştırmalar yapıyor. Bu doğrultuda yazdıkları, dernek merkezinde redakte ediliyor. Bu şekilde son çerçeveyi belirleyip baskıya giriyoruz."

Kuraklık, tarım arazilerinin kullanılması, enerji kaynaklarının verimli kullanımı gibi konulara değinildiğini aktaran Akpınar, "Bu anlamda bir gazete çıkarılması, Türkiye'de ilk. Çok ciddi olumlu tepkiler aldık. Asya, Kafkasya, Balkanlar, Ortadoğu'dan gelen öğrenciler gazeteyi örnek aldı." dedi.