Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde görev yapan yaklaşık bin 350 kişilik afet müdahale ekibi, olası birdepreme karşı zarar tespit ve enkaz kaldırma çalışmaları için yurt genelinde hazır bekliyor.
Yapı İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, Hasar Tespit, Enkaz Kaldırma ve Altyapı Hizmet Gruplarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ana çözüm ortağı olarak bulunuyor. Bu kapsamda deprem öncesi dönüşüm ve kayıpların en aza indirilmesi, deprem sonrası hayatın hızlı şekilde normalleştirilmesi hedefleniyor.
Bin 350 mimar ve mühendise eğitimBakan Mehmet Özhaseki'nin "depreme her yönüyle hazır olunması" talimatı üzerine afetlerde görev yapacak bakanlık bünyesinde görevli yaklaşık bin 350 mimar ve mühendise eğitim verildi.
Söz konusu eğitimi alan afet müdahale ekibi, olası bir afet anında oluşturulan iletişim ağıyla haberleşerek hızla bölgeye gidecek. Daha sonra teknolojik donanımları ile bölgedeki yapıların hasar tespitlerini "hafif, orta, ağır" olarak belirleyecek. Ayrıca elde ettiği verileri bakanlık ve illerdeki valiliklerle paylaşarak, mağdur vatandaşlara barınma yeri, çadır ve maddi yardımların belirlenmesinde de rol oynayacak.
Deprem bölgelerinde enkaz kaldırma sırasında parsellerin belirlenmesi ve hak sahipliği konusunda mağduriyetlerin giderilmesine de destek olan ekip, böylece bu konuda yargının rahatlatılmasına da olanak sağlayacak.
Söz konusu ekip, Güneydoğu'da terörden arındırılmış yerlerde yürütülen inşa ve ihya çalışmaları kapsamında hasar zarar tespiti ve hak sahipliği konusundaki çalışmalarda da önemli bir rol üstlendi.
Olası afetlere karşı her an hazır bekleyen afet müdahale ekibi, son olarak Irak'ta yaşanan deprem sonrasında da hızlı bir şekilde koordinasyon sağladı ve Bakanlık yetkililerine "Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir hasar tespitine gerek duyulmadığı" bilgisini ulaştırdı.
81 ilde afet müdahale personel sayısının artırılması için eğitimlere gelecek yıl da devam edilecek.