Roketsan İHA-230'un ilk ihracatını gerçekleştirdi

Türk savunma şirketi Roketsan, İHA-230 olarak adlandırılan 'Havadan Karaya Süpersonik Balistik Füze'yi geliştirdi. Bu füzenin atışlı testleri, Bayraktar AKINCI TİHA tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. İlk İHA-230 ihracatı ise adı açıklanmayan bir ülkeye başarıyla gerçekleştirildi.

Roketsan, TRG-230 Karadan Karaya Balistik Füzesi temelinde İHA-230 adını taşıyan 'Havadan Karaya Süpersonik Balistik Füze'yi başarıyla geliştirmişti. Bu füze, Bayraktar AKINCI TİHA tarafından gerçekleştirilen atışlı testlerde başarılı sonuçlar elde etti ve ilk ihracatını başarıyla gerçekleştirdi.

Roketsan tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin ilk süpersonik füzesi olan ve BAYRAKTAR AKINCI platformuyla birlikte kullanılacak olan İHA-230’un ilk ihracatını gerçekleştirdik. Güçlü iş birliğimizi sürdürerek, her geçen gün ülkemiz için üretmeye ve güçlenmeye devam edeceğiz!"

Tam bir savunma avcısı

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından kısa süre önce SavunmaSanayiST.com’a yaptığı açıklamasında, "İHA-230’un deneme atışları başarıyla tamamlandı, şu anda seri üretimde. Bunların harp sahasında kullanılmasını şu anda bekliyoruz. Sesin birkaç kat üzerinde bir hızla 100-150 kilometre bandındaki, hava savunma hedefleri başta olmak üzere; hepsini, çok hızlı bir şekilde vurabilecek kabiliyeti bizim SİHA’larımıza kazandırmış olduk." demişti.

150 kilometreye kadar ulaşabiliyor

Roketsan, TRG-230 Karadan Karaya Balistik Füzesi teknolojisi temelinde geliştirdiği İHA-230 adlı Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze'yi tanıttı. Firma, çok namlulu roketatar sistemleri ve bu sistemler için kullanılan roket ve füzeler konusundaki geniş deneyimini kullanarak bu yenilikçi ürünü ortaya koydu. İHA-230, etkileyici bir menzile sahip, yaklaşık 150 kilometreye kadar ulaşabilme yeteneğine sahip.

Füzenin etkili menzili, fırlatıldığı hız ve irtifaya bağlı olarak değişmekle birlikte, minimum olarak 150 kilometreyi kapsamaktadır. İHA-230, parçacık etkili harp başlığına sahiptir ve farklı türdeki hedeflere karşı zırh delici veya termobarik harp başlığı gibi çeşitli varyantlarla donatılabilir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Operasyon Menzili: 150+ km (*irtifa ve hıza göre değişmektedir)

Harp Başlığı: 42 kg Parçacık Etkili, Zırh Delici ve Termobarik Seçenekli

Ağırlık: 225 kg

Boy: 3.4 m

Hedef Seti: Mobil ve Yerleşik Düşman Hava Savunma Unsurları, Radar veya Haberleşme Unsurları, Komuta Merkezleri, Hafif Zırhlı Kara Araçları ve Diğer Hedefler