Tamamlayıcı tıp yöntemlerinin uzun bir geçmişi vardır, ancak modern tıp yakın zamanda muhtemel etki şekillerine odaklandı. Günümüzde sülük tedavisi, basit ve ucuz komplikasyonları önleme yöntemleri nedeniyle canlanma görmektedir. Sülükler cerrahi sonrası bölgelerde kan dolaşımında, yara iyileşmesinde ve kan akışını uyarmakta kullanılır. Osteoartritte kullanım araştırılmaktadır, ancak önerilerde bulunacak klinik bilgi eksikliği vardır. Peki Sülüğün tıbbi etkileri nedir?
Sülükler, kan emerken vücuda kendi ürettikleri salgıyı verirler. Bu salgı şu ana kadar izole edilebildiği kadarıyla 100′e yakın biyoaktif madde içermektedir. Bu maddelerin bir kısmı kanın pıhtılaşmasını engellerken bir kısmı oluşmuş pıhtıları eritmekte, birkaçı ağrı kesici özellikler sergilemekte, bir bölümü de kan basıncını dengelemektedir. Ayrıca sülük tedavisinin antidepresan, antibakteriyel, antioksidan etkinliği de yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Sülüğün tıbbi etkilerinin tamamı şu şekilde sıralanabilir:
Antibakteriyel Romatizmada iltihap azaltıcı Antihipertansif (yüksek tansiyon karşıtı) Antidepresan Myorelaksan (kas gevşetici) Antioksidan Nörotrofik (sinir hücresi yenileyici)