Kavurucu sıcaklar yurt genelinde bu hafta da etkili olacak.
Meteoroloji önümüzdeki 5 gün boyunca sıcaklıkların yine mevsim normalleri üzerinde seyretmesini bekliyor.
Bazı bölgelerde yağış bekleniyor
Bazı bölgelerde ise yağış geçişleri bekleniyor.
Hava Tahmin Uzmanı Serdar Yıldırım yağış görülecek bölgelerle ilgili şu bilgiyi verdi.
"Ülkemizin kuzey doğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Samsun ve Ordu çevreleri ile Doğu Karadeniz kıyılarının aralıklarla olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak görüleceğini tahmin ediyoruz."
Gök gürültülü sağanak yağışYağışların sadece Karadeniz'de görülmeyeceğini, batı kesimlerde de yağış beklentisi olduğunu aktaran Yıldırım, "Önümüzdeki günlerde Ege, Göller yöresi ve Çanakkale, Balıkesir kıyılarında özellikle pazar günü öğleden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak bekliyoruz. Bununla birlikte yağış alan bölgelerimizde hava sıcaklıklarının düşerek mevsim normalleri civarına ineceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Vücut sıcaklığının çok yükseldiği, termoregülatör mekanizmaların görevini yapamaması ve pozitif geribesleme yüzünden vücut sıcaklığının gittikçe arttığı durumdur. Yüksek sıcaklık yüzünden hücreler ve böylece de dokular ciddi oranda hasara uğrar; proteinler denatürasyona uğrar. Birçok önemli metabolik reaksiyon sekteye uğrar, enzimler hasar görür. Çoğunlukla kişi bilincini yitirir veya ciddi duyumsal sorunlar yaşar. Acil yardım uygulanmazsa ölüme veya kalıcı bozukluklara yol açabilir.
BelirtileriSıcak çarpması genellikle 40,6 °C'nin üzerinde bir vücut sıcaklığı ile birlikte oryantasyon bozukluğu ve terleme eksikliği ile kendini gösterir. Sıcak çarpmasından önce kişide baş dönmesi, zihin bulanıklığı, baş ağrısı ve hâlsizlik gibi ısı bitkinliği belirtileri gösterir. Eğer sıcak çarpması kişi uyurken olursa semptomları fark etmek daha zordur. Ancak efor kaynaklı sıcak çarpmasında etkilenen kişi aşırı derece terleyebilir. Özellikle küçük çocuklar nöbet geçirebilir. Sıcak çarpması bilinç kaybı, organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanır.
Biyolojik nedenleriMetabolizmanın aşırı ısı üretmesi, çevreden aşırı ısı gelmesi ve yetersiz ya da bozulmuş ısı kaybı mekanizması ile birlikte termoregülasyonun başa çıkamadığı durumlarda anormal derecede yüksek vücut sıcaklıkları sonucu sıcak çarpması olur. Alkol, uyarıcılar, ilaçlar gibi soğumayı baskılayan ve vücut suyunun azalmasına neden olan maddeler ile yaşlanmaya bağlı fizyolojik değişiklikler, özellikle yaşlılarda ve engellilerde yetersiz havalandırma koşulları altında yaz aylarında efora bağlı olmayan "klâsik" sıcak çarpması için uygun koşulları sağlar. Efora bağlı sıcak çarpması ise sağlık sorunu olmayan genç kişilerde ve sıklıkla da sıcak havalarda ağır efor sarfeden sporcularda, açık havada çalışan işçilerde ya da askerî personelde görülebilir. Yalnızca sıcak değil aynı zamanda da nemli olan ortamlarda, nemin insan vücudunun kendini terleme ve buharlaşma ile soğutabilmesini zorlaştırdığına dikkat etmek gerekir. Aşırı vücut sıcaklığı insanlar ve diğer sıcak kanlı hayvanlarda hücresel solunum ile ana organların işlevi için gerekli olan biyokimyasal reaksiyonları düzenleyen enzimlerin çalışmasını sekteye uğratabilir.