Kalinda Antik Kenti'nde tarihe ışık tutacak kazılar sürüyor

Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan Kalinda Antik Kenti'nde, bölgenin geçmişine dair önemli bilgiler sunacak kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Şerefler Mahallesi Kuspınar Tepesi'ndeki kazılar, Fethiye Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülüyor.

25 kişilik ekiple sürdürülüyor

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca finanse edilen kazı, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Onur ile Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koçak bilimsel danışmanlığında 25 kişilik ekiple sürüyor.

Roma ve Geç Hristiyanlık dönemlerine kadar varlığını sürdüren antik kentte, kale ve eteklerindeki pek çok bina temeli dikkati çekiyor.

Kent kısa zamanda görünür hale gelecek

Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, Kalinda Antik Kenti'ni en kısa zamanda görünür hale getireceklerini söyledi.

Çalışmaların ardından antik kentin gezilecek, ziyaret edilecek hale geleceğini kaydeden Karakuş, "Tarihi ortaya çıkarmak için hep beraber, birlik beraberlik içinde çalışıyoruz. " dedi.

Kazı alan sorumlusu arkeolog Aygün Şerment ise kazılara geçen yıl sonu başladığını, uzman ekip tarafından araştırma, belgeleme, tarihleme ve kazı çalışmaları yapıldığını ifade etti.

Selçuklu dönemine ait seramikler bulundu

Kentin kuzeyindeki kule yapılarından başlayarak iç kale olarak tanımlanan surla çevrili alanda çalışmalara devam ettiklerini anlatan Şerment, "Kentin aşağı kotlarında yaptığımız araştırmalarda buradaki tarihin İsa'dan önce 7'nci yüzyıl veya 6'ncı yüzyıla kadar tarihlenebildiğini bulduk. Bunlar çok kısa zamanda yapılan çalışmalar. Bundan sonraki zamanlarda yapılacak çalışmalarla kentin tarihi aralığını biraz daha belirleyeceğiz." diye konuştu.

Çalıştıkları alanda Selçuklu ve Beylikler dönemlerine ait seramik buluntulara ulaştıklarını dile getiren Şerment, antik kent ve çevresinin aktif şekilde yerleşim yeri olarak kullanıldığını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görev ve yetkileri

Millî, manevi, tarihi, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, değerlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek ve bu suretle millî bütünlüğün güçlenmesine ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak.

Kültür ve turizm konuları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek, bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişimi geliştirmek ve işbirliği yapmak; yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından veya kamu personelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar dışındaki asıl amacı kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olan dernek ve vakıflar ile özel tiyatrolar tarafından gerçekleştirilecek projelere nakdi yardımda bulunmak.

Tarihi ve kültürel varlıkları korumak.

Turizmi, millî ekonominin verimli bir sektörü hâline getirmek için yurdun turizme elverişli bütün imkânlarını değerlendirmek, geliştirmek ve pazarlamak.

Kültür ve turizm alanlarında her türlü yatırım, iletişim ve gelişim potansiyelini yönlendirmek.

Kültür ve turizm yatırımları ile ilgili taşınmazları temin etmek, gerektiğinde kamulaştırmak, bunların etüt, proje ve inşaatını yapmak, yaptırmak.

Türkiye'nin turistik varlıklarını her alanda tanıtıcı faaliyetler ile her türlü imkân ve araçlardan faydalanarak kültür ve turizmle ilgili tanıtma hizmetlerini yürütmek.

Kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yapmak.